hypotheekrente vergelijken

Actuele hypotheekrente vergelijken

Bekijk ons uitgebreide aanbod

Ruime keuze in hypotheekverstrekkers dus een scherpe hypotheekrente.

Je kunt de hypotheekrente voor verschillende perioden vastzetten. Er is een ruime keuze. Zo kun je de hypotheekrente variabel per maand afsluiten of de hypotheekrente vastzetten voor 30 jaar en alles wat daartussen zit. Bij sommige banken kan de hypotheekrente daarnaast nog vastgezet worden met speciale renteconstructies zoals rentebedenktijd, bufferrente of andere varianten. Wij bemiddelen voor een groot aantal hypotheekverstrekkers. Uiteraard vergelijken wij de voorwaarden van de verschillende banken maar wij kijken ook waar je de laagste rente kunt krijgen. Je kunt nu in dit overzicht zelf de actuele hypotheekrente vergelijken zodat je een vergelijking kunt maken van de hypotheekrente bij onze hypotheekverstrekkers.

Hoe langer je de hypotheekrente vastgezet des te meer zekerheid krijg je over de hypotheeklasten in de toekomst. De hypotheekrente voor een lange periode vastzetten heeft meestal tot gevolg dat de hypotheekrente hoger is dan wanneer je de hypotheekrente kort vastzet. In ons overzicht van de actuele hypotheekrente kun je duidelijk het renteverschil zien tussen de verschillende looptijden.

Vergelijk nu zelf de hypotheekrente van onze hypotheekverstrekkers.

Je kunt in dit overzicht via de verschillende tabbladen in het overzicht een keuze maken voor de juiste situatie. Zo kun je van boven naar beneden beginnen met de keuze om wat voor een hypotheek het gaat. Vervolgens de gewenste rentevaste periode en in het onderste gedeelte kun je aangeven of het om een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie gaat of aangeven wat de verhouding van de hypotheek is ten opzichte van de marktwaarde.

Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek hebt van € 200.000 en de woning is €400.000 waard dan kun je voor <=60 kiezen.

Het overzicht zal dan vanzelf de aanbieders in volgorde zetten waarbij de bank met de laagste rente bovenaan komt te staan.

Hoe lang moet ik de hypotheekrente vastzetten?

Op dit moment is de hypotheekrente (historisch gezien) erg laag. Is het dan eigenlijk verstandig om de hypotheekrente lang vast te zetten of is het juist beter om de hypotheekrente voor een korte periode vast te zetten?

Eigenlijk weet niemand hoe hoog de hypotheekrente is bij het aflopen van de rentevaste periode. Het enige waar je vanuit kunt gaan is dat de hypotheekrente waarschijnlijk anders is aan het einde van de renteperiode dan nu. Het kan dus hoger of lager zijn dan nu. Het is daarom ook aan te bevelen om bij de keuze voor een rentevaste periode te kijken naar (levens)momenten waarbij je weet dat er iets wijzigt in jouw inkomens- of uitgavenpatroon.

Stel je voor, je gaat over 20 jaar met pensioen en je kiest ervoor om nu een hypotheek af te sluiten met een rentevaste periode van 20 jaar. Wanneer je nog niet weet hoe jouw pensioeninkomen eruit gaat zien over 20 jaar dan is het wellicht verstandig om voor een andere rentevaste periode te kiezen. Het is namelijk mogelijk dat het pensioeninkomen tegenvalt en tegelijkertijd de hypotheekrente stijgt. Je kunt dan in een situatie terecht komen dat op één moment het inkomen daalt en de uitgaven stijgen. Wellicht is het dan verstandig om te kiezen voor een rentevaste periode die korter of langer dan 20 jaar loopt.

Spreiding van het renterisico

We zijn vaak gewend om de hypotheek volledig vast te zetten voor één rentevaste periode. Om het risico van hogere hypotheeklasten te spreiden kun je de hypotheek ook opsplitsen in aparte leningdelen en per leningdeel de hypotheekrente voor een andere periode vastzetten. Daarmee spreid je het renterisico. Indien de rente aan het einde van de rentevaste periode dan is gestegen dat heeft dit enkel invloed op een deel van de hypotheek en niet op de volledige hypotheekschuld. Het nadeel van deze opsplitsing van rentevaste perioden is dat een rentedaling ook enkel invloed heeft op één deel van de hypotheek. Daarnaast zijn er hypotheekaanbieders waarbij je niet kunt kiezen voor meerdere rentevaste perioden.

Als we het voorbeeld van hierboven er nog eens bijhalen. In plaats van het kiezen van een rentevaste periode van 20 jaar is het wellicht verstandiger om de helft van het hypotheekbedrag voor 10 jaar vast te zetten en het andere deel voor 20 jaar.

Ook het hypotheekadvies over de rentevaste periode is dus maatwerk. Laat je goed informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur over de mogelijkheden die het beste bij jouw situatie passen.

Echt de laagste hypotheekrente vinden?

Het lijkt heel eenvoudig om met een vergelijkingsoverzicht van de hypotheekrente een beslissing te nemen voor de voordeligste hypotheekaanbieder. Uiteraard zijn de voorwaarden van de hypotheekaanbieder ook belangrijk. Hoe lang is de offerte geldig, hoeveel kun je boetevrij aflossen per jaar, is er een overbruggingsfinanciering nodig enzovoort. Maar wist je dat de hypotheekvoorwaarden ook direct invloed kunnen hebben op de te betalen hypotheekrente?

Er zijn bijvoorbeeld hypotheekaanbieders die de rente automatisch verlagen als je op de hypotheek aflost.

Stel dat twee banken bijna dezelfde voorwaarden hebben. Bank A biedt de laagste hypotheekrente voor 10 jaar aan van bijvoorbeeld 2,5%. Bank B lijkt minder interessant omdat dezelfde hypotheek daar tegen een rente van 2,7% aangeboden kan worden.

Bank B past de rente aan wanneer er afgelost wordt op de hypotheek en Bank A doet dit niet. Achteraf blijkt dat wanneer je de hypotheek bij Bank B afgesloten zou hebben je gemiddeld 2,2% per jaar betaald zou hebben omdat je in 10 jaar voldoende hebt afgelost. 

Het is dus verstandig om samen met een hypotheekadviseur de keuze te maken voor de best passende hypotheekaanbieder.

Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.