hypotheek wijzigen

Hypotheek wijzigen

Einde rentevastperiode

Is het einde van de rentevaste periode van jouw hypotheek in zicht?

Waarschijnlijk is er veel gewijzigd sinds de laatste keer dat je een nieuwe rentevastperiode hebt gekozen. Wat is er allemaal mogelijk met jouw hypotheek en welke gevolgen heeft dit voor bijvoorbeeld de maandlasten?

Als je een rentevoorstel van de bank hebt ontvangen voor de nieuwe rentevastperiode dan is het verstandig om na te laten kijken of je een beter voorstel kunt krijgen. Oversluiten van de hypotheek is namelijk een stuk eenvoudiger en meestal ook goedkoper aan het einde van de rentevastperiode. Je doet er dan ook goed aan om de tarieven en voorwaarden van andere geldverstrekkers te vergelijken met het voorstel dat je van de bank hebt gekregen. Je kunt de actuele hypotheekrente van verschillende banken op onze website vergelijken.

Hypotheek oversluiten of rentemiddeling

Het oversluiten van de hypotheek is populair onder veel huiseigenaren. De hypotheekrente is de laatste tijd flink gedaald en bij veel mensen levert oversluiten naar de huidige rente een behoorlijke besparing per maand op. Ben je benieuwd of het oversluiten van de hypotheek ook voor jou een voordeel op kan leveren?

Er zijn 2 manieren om te profiteren van de lage hypotheekrente: de hypotheek oversluiten of kiezen voor rentemiddeling. Op de pagina hypotheek oversluiten kun je zelf berekenen of oversluiten zinvol is. Op deze pagina staat ook meer informatie over de mogelijkheden om de hypotheek aan te passen om gebruik te kunnen maken van de huidige lage hypotheekrente.

Extra hypotheek opnemen

Heb je plannen om de woning te verbouwen? Je kunt hier natuurlijk voor sparen en met eigen geld de verbouwing betalen. Is de hypotheek lager dan de waarde van de woning dan is het soms verstandiger om hiervoor een extra hypotheek op te nemen. De rente die je betaalt is laag en fiscaal aftrekbaar. Soms is het wel verstandig om hiervoor eigen geld te gebruiken en het is dan ook goed om je hierover te laten informeren door een hypotheekadviseur.

Ga je niet verbouwen maar heb je een bedrag nodig om bijvoorbeeld een auto te kopen dan kun je bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten. De rente die je betaalt voor dit soort leningen is relatief hoog. Als je een eigen woning hebt en de hypotheek is lager dan de waarde van de woning dan kan het soms verstandig zijn om de hypotheek te verhogen in plaats van het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De rente is namelijk een stuk lager omdat de bank de woning als onderpand heeft en daardoor minder risico loopt dat de lening niet terugbetaald wordt.

Wanneer je de hypotheek gaat verhogen dan kan dit overigens in sommige gevallen zonder tussenkomst van de notaris en dat bespaart kosten. Indien het hypotheekbedrag namelijk hoger is ingeschreven dan de hypotheekschuld dan kan waarschijnlijk volstaan worden met een onderhandse akte van de bank.

Extra aflossen

Wat is het voordeel van extra aflossen? De hypotheekrente die je betaalt is waarschijnlijk hoger dan de rentevergoeding die je krijgt op de spaarrekening. Aan de ene kant leen je dus geld en betaal je daar een (relatief) hoge rente voor en aan de andere kant leen je geld uit aan de bank. Daarover krijgt je veel minder rente. Het kan daarom gunstig zijn om af te lossen op de hypotheek.

Het is overigens mogelijk dat de bank een vergoeding vraagt voor deze extra aflossing. Een deel van de hypotheek kun je boetevrij terugbetalen. Hoeveel dit is hangt af van de bank en voorwaarden.

Wil je extra aflossen dan is het verstandig om in de gaten te houden dat je voldoende eigen middelen overhoudt als buffer voor onvoorziene uitgaven. Het bedrag dat je aflost op de hypotheek is namelijk niet zomaar weer beschikbaar om op te nemen wanneer je het nodig hebt. Het is ook goed om te beseffen dat aan deze extra aflossing fiscale consequenties verbonden zijn. Laat je dus goed informeren wanneer je van plan om extra af te lossen op de hypotheek.

Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.