hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten

Oversluiten van de hypotheek berekenen

Teruggebeld worden door een adviseur?

Ook besparen door de historisch lage hypotheekrente?

Het oversluiten van de hypotheek is populair onder huiseigenaren, niet verwonderlijk gezien de fors gedaalde hypotheekrente. Je hebt ongetwijfeld via de media vernomen dat de rente momenteel historisch laag is. Steeds meer mensen maken van het moment gebruik en verlagen de maandlasten van hun hypotheek. Er zijn 2 manieren om te profiteren van de lage hypotheekrente: de hypotheek oversluiten of kiezen voor een rentemiddeling.

Oversluiten

Een hypotheek oversluiten betekent dat je naar een andere geldverstrekker overstapt. Je sluit een nieuwe hypotheek af, met de nieuwe hypotheek lost je de oude hypotheek in één keer af. Dit kan voor lagere maandlasten, meer rentezekerheid en betere voorwaarden zorgen. Daarnaast is het mogelijk de hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing of andere investering.

Bij het oversluiten van de hypotheek krijgt je te maken met kosten. Denk aan taxatiekosten, notariskosten en de kosten van hypotheekadvies- en bemiddeling. Als je de hypotheek oversluit tijdens de rentevaste periode moet je misschien ook boeterente betalen. Deze boeterente is gebaseerd op de rente die de oude geldverstrekker misloopt door jouw vervroegd vertrek.

Ondanks de boeterente is oversluiten in veel situaties toch voordelig. Tegenover de eenmalige kosten staan lagere maandlasten. Uiteindelijk kan dit terugkerende verschil de eenmalige kosten (ruimschoots) compenseren.

Rentemiddeling

Rentemiddeling is een andere manier om te zorgen voor lagere maandlasten en meer rentezekerheid. Bij rentemiddeling krijgt je een nieuwe rentevaste periode, waarbij de eerder afgesproken rente wordt gemiddeld met de actuele marktrente. Rentemiddeling kan alleen bij jouw eigen geldverstrekker en wordt niet door iedere bank aangeboden.

De kosten bij rente middeling bestaan uit advies- en bemiddelingskosten, daarnaast betaal je bij rentemiddeling ook een boeterente voor het aanpassen van de lopende rentevaste periode. Deze boeterente wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage, zo hoeft je de boete niet ineens te betalen.

Oversluiten of rentemiddeling?

De lage hypotheekrente biedt je een mooie kans om jouw maandlasten te verlagen. Of en welk voordeel dit oplevert, hangt sterk af van de persoonlijke situatie. Laat je goed voorlichten op dit gebied, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.