Huis kopen

Een huis kopen

Ben je nog op zoek of heb je jouw droomhuis al gevonden?

Een huis kopen blijft voor de meeste mensen toch altijd leuk en spannend. Woningen bekijken, bezichtigingen met de makelaar enzovoort.

Het is vaak wel prettig om alvast een idee te hebben van de mogelijkheden en gevolgen van een hypotheek voordat je echt op zoek gaat. Kijk gerust eens bij maximale hypotheek berekenen om een idee te krijgen van de hypotheek die je kunt krijgen.

Ga je voor het eerst een huis kopen of heb je al eerder een woning gekocht? Wil je een bestaande woning kopen of koop je liever een huis dat nieuw gebouwd gaat worden? Belangrijke vragen want jouw huidige (woon)situatie en wensen bepalen voor een groot gedeelte de inhoud van het hypotheekadvies.

Voor het eerst een huis kopen

Als je voor het eerst een woning gaat kopen dan is dat best spannend en er komt veel bij kijken. Vaak is het als starter prettig om van tevoren te weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen en met welke maandlasten je rekening kunt houden. Het is ook belangrijk om niet alleen naar de maandlast van de hypotheek te kijken. Er zijn verschillende vaste lasten die je moet betalen en het is fijn wanneer je een inschatting kunt maken van de terugkerende lasten. Zo weet je in ieder geval waar je aan toe bent voordat je een bod doet op je eerste huis.

Voor een starter op de woningmarkt is het niet altijd gemakkelijk om een huis te kopen. Om die reden zijn er dan ook regelingen die het de starter eenvoudiger kan maken. Denk bijvoorbeeld aan de Starterslening van het SVN. Ook zijn er verschillende manieren waarop ouders hun kind kunnen helpen bij de aankoop van een woning. Denk hierbij aan een hypotheekschuld bij je ouders of het ontvangen van een schenking. Hier zijn wel wat voorwaarden aan verbonden dus laat je goed informeren.

Een ander huis kopen

Heb je op dit moment al een koopwoning dan is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de nieuwe hypotheek die je nodig hebt maar ook met de lopende hypotheek. Er zijn bijvoorbeeld verschillende fiscale en juridische overgangsregelingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuw huis.

Het is verstandig om naast het vinden van de perfecte woning en het nadenken over de nieuwe hypotheek ook stil te staan bij een aantal andere zaken. Wanneer wil je bijvoorbeeld verhuizen naar de nieuwe woning? Koop je een nieuwe woning en is de huidige woning eerder verkocht dan moet je een tijdelijk onderkomen vinden. Wordt de huidige woning later verkocht dan moet er eventueel een overbruggingskrediet worden afgesloten en dan moet je rekening houden met dubbele lasten.

Een nieuwbouwhuis kopen

Er zijn een aantal zaken anders bij het kopen van nieuwbouw dan wanneer je een bestaand huis koopt. Enkele voorbeelden waarmee je rekening moet houden als je een nieuwbouwwoning koopt.

Sommige kosten die je bij het kopen van een bestaand huis hebt hoef je niet te betalen als je een nieuwbouwwoning koopt. Je hoeft bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting te betalen en in veel gevallen is het ook niet noodzakelijk om kosten te maken voor een taxatierapport. Nieuwbouw wordt meestal “vrij op naam” gekocht. Dit houdt in dat de notariskosten voor de overdracht van de woning (of bouwgrond) door de verkopende partij wordt betaald. Wanneer je een bestaand huis koopt dan betaalt de koper meestal deze kosten. Dat noemen we dan “kosten koper”.

Bij het kopen van nieuwbouw zijn er aan de andere kant sommige kosten die je niet hebt als je een bestaande woning koopt. Zo kan het zijn dat je bouwrente moet betalen. Bouwrente is de rente die bij de koper van nieuwbouw in rekening wordt gebracht voor de door de projectontwikkelaar en aannemer voorgeschoten bedragen om bijvoorbeeld grond en bouwmaterialen aan te kopen.

De term “bouwrente” bij nieuwbouw moet je trouwens niet verwarren met “renteverlies tijdens de bouw” of “rente tijdens de bouw”. Met renteverlies tijdens de bouw wordt namelijk de rentelast bedoeld die betaald moet worden voor de hypotheek tijdens de bouw van de nieuwe woning.

Je betaalt over het deel van de hypotheek dat opgenomen is en de hypotheekschuld “groeit” gedurende de bouw naar het volledige hypotheekbedrag. Dit kan soms wel een jaar of langer duren en er moet dus al wel betaald wordt ook al kun je nog niet in de nieuwe woning.

Wanneer je bij het aangaan van de hypotheek voor jouw nieuwbouwwoning rekening hebt gehouden met overwaarde van je huidige woning en heb je het geld van de overwaarde nog niet beschikbaar omdat je daar zelf nog woont dan zal deze overwaarde “voorgeschoten” moeten worden in de vorm van een overbruggingsfinanciering. Je krijgt er dan nog een extra last bij want je betaalt dan de huidige woonlasten, het renteverlies tijdens de bouw en de rente voor de overbruggingsfinanciering.

Het is dan ook belangrijk om van tevoren duidelijk inzicht te hebben van de hoogte van de dubbele lasten en of je dit kunt betalen. Meestal kan er overigens wel een extra voorziening in de hypotheek opgenomen worden voor deze dubbele lasten.

Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren over wat er allemaal bij de aankoop van nieuwbouw komt kijken en wat dit financieel voor je kan betekenen.

Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met ons op.